سطح کلسترول خوب و بد و تری گلیسیرید در آزمایش خون

درود و خسته نباشید دکتر ع.ح. سردار . بقول ترکمنها : آرمادا ! آقای دکتر غرض از مزاحمت این بود که میخواستم میزان و نوسانات کلسترول خوب و بد و تری گلیسیرید خون را بدانم . تو سایتها نتوانستم میزان دقیق و تشریح شفاف آنرا بیابم . آقای دکتر میدانم با اینهمه سئوالاتی که از شما میشود و مشغله های گوناگون ، سرتان شلوغ است ،اما اگه وقت کردید در سایتتان این مورد را شرح دهید…

دکتر ع. ح. سردار : کلسترول ماده ای شبه چربی در خون است که بوسیله کبد تولید می شود . برای پاره ای موارد ، بدن به میزان اندکی کلسترول نیاز دارد  . اما با افزایش آن موجب بعضی از بیماریها چنان بیماری قلب و عروق میشود . در مورد جربی خون و کلسترولهای خون اصطلاحات ذیل را باید دانست:

– کلسترول بد یا LDL که فرد را مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی می کند.
– کلسترول خوب  یا HDL  که هر چه میزان آن بالاتر باشد خطر بروز بیماریهای قلبی کاهش میابد . (تصاویر مرتبط  1  –  2  –  3  )
– تری گلیسیرید ها که نوعی از چربی خون هستند و در قسمتهای مختلف بدن میتوانند ذخیره شوند.

سطح کلسترول خون را بر حسب میلی گرم در هر دسی لیتر خون (mg/dL) نشان داده میشود . در آزمایش خون موارد ذیل مورد اهمیت است :

1 – سطح عمومی کلسترول خون (total blood cholesterol level)
* مطلوب است اگر میزان آن کمتر از 200 میلی گرم / دسی لیتر باشد .
* در مرز ریسک است اگر میزان آن 200-239 میلی گرم / دسی لیتر باشد.
* دارای ریسک بالا است اگرمیزان آن  240 میلیگرم / دسی لیتر و یا بیشتر  باشد .

2 – سطح کلسترول خوب یا HDL
هر چقدر  سطح کلسترول خوب بیشتر باشد ، بهتر میاشد . کلسترول HDL کمتر از 40 میلیگرم / دسی لیتر در مردان ، کمتر از 50 میلیگرم / دسی لیتر در زنان را در معرض خطر بیماری قلبی قرار میدهد . به طور متوسط ، سطح کلسترول مردان  40 – 50 میلیگرم / دسی لیتر است . در زنان میزان آن 50 – 60 میلی گرم / دسی لیتر میباشد . کلسترول HDL بیشتر از 60 میلیگرم / دسی لیتر موجب محافظت در برابر بیماری های قلبی میگردد .

3 – سطح کلسترول بد یا LDL
* مطلوب است اگر میزان آن کمتر از 100 میلیگرم / دسی لیتر باشد .
* نزدیک به مطلوب است اگر میزان آن 100 – 129 میلیگرم / دسی لیتر باشد .
* بالای مرز است اگر میزان آن 130 – 159 باشد .
* بالا است اگر میزان آن 160 – 189  باشد .
* خیلی بالا است اگر میزان آن 190 میلیگرم / دسی لیتر و بیشتر  باشد .
 
4 – سطح تری گلیسرید
* کمتر از 150 میلیگرم / دسی لیتر عادی میباشد
* میزان 150-199 میلی گرم / دسی لیتر در بالای مرز است
* میزان 200-499 میلی گرم / دسی لیتر زیاد است .
* میزان 500 میلی گرم / دسی لیتر خیلی زیاد است .

روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي تهران در این ارتباط مقاله ذیل را ارائه داده است :

كلسترول چيست؟
 كلسترول يك مادة نرم و مومي شكلي است كه يك نوع چربي به شمار مي رود و در خون و همة بافت هاي بدن شما وجود دارد. كلسترول در ساختمان غشاي سلول ها، برخي هورمون ها و… شركت دارد وجود آن براي سلامت بدن ضروري است. كلسترول بدن از دو راه به دست مي‏آيد. كلسترول بدن از دو راه به دست مي آيد: راه اول و عمده ترين منبع كلسترول، كلسترولي است كه كبد خود انسان توليد مي كند. راه دوم كلسترولي است كه از خارج بدن تأمين مي شود و عمدتاٌ با خوردن غذاهاي حيواني مانند تخم مرغ، گوشت و شير فراهم مي‏گردد. البته خوردن چربيهاي اشباع شده (نوع ديگري از چربيها كه بيشتر خاستگاه حيواني دارند) نيز به توليد بيشتر كلسترول توسط بدن كمك مي نمايد.

انواع كلسترول
كلسترول در جريان خون به دو شكل اصلي انتقال مي يابد:
 يكي كلسترول «بد» (كلسترول (LDL كه غلظت بالاي آن با افزايش رسوب كلسترول در ديوارة رگهاي خوني و تصلب شرايين (مستعد شدن براي بيماري‏هاي قلبي– عروقي) همراه است و بايد سعي شود كه ميزان آن در خون كاهش يابد. دوم كلسترول «خوب» (كلسترول(HDL  كه با انتقال كلسترول اضافي خون به كبد، سبب دفع آن از بدن مي گردد. بنابراين غلظت هاي بشتر «خوب» با بروز كمتر بيماري هاي قلبي- عروقي همراه است.

عوامل مؤثر بر غلظت كلسترول خون
• نوع و مقدار مواد غذايي
• وزن بدن
• فعاليت بدني
• ارث، وراثت وژنهاي نقش مهمي در وضعيت كلسترول خون دارند.
• سن و جنس: افزايش غلظت كلسترول خون معمولاٌ در حوالي 20 سالگي آغاز مي شود. زنان پيش از يائسگي، غلظت كلسترول كمتري نسبت به مردان همسن خون دارند.

اگر غلظت كلسترول خون بالا باشد، چه كار بايد كرد؟
 اگر نتايج آزمايش خون خود را گرفتيد و كلسترول آن بالاتر از ميزان طبيعي بود. مضطرب نشويد! پزشك در اين رابطه به شما كمك خواهد كرد. اگر غلظت كلسترول خونتان در محدوده طبيعي باشد، پنج سال بعد اين آزمايش را تكرار نماييد.

آيا تنها كلسترول بالا باعث ابتلا به بيماريهاي قلبي- عروقي مي شود؟
 خير. كلسترول بالا تنها يكي از عوامل خطرزا براي ابتلا به بيماريهاي قلبي- عروقي است. عوامل ديگر عبارتند از:
سيگار كشيدن
بيماري قند(ديابت)
• فشار خون بالا
• جنس مذكر
 تركيب شدن دو عامل يا بيش از دو تا از عوامل خطرزاي قلبي- عروقي، احتمال پيدايش اين بيماريهاي را افزايش مي دهد.
 
اگر غلظت كلسترول خون بالاتر از حد طبيعي باشد، چه بايد كرد؟
 بهتر است بدانيد روزانه چه مقدار چربي مصرف مي كنيد. اگر اين مقدار بالاست، بايد ميزان چربي دريافتي را كاهش دهيد. كاستن از ميزان چربي به ويژه چربي هاي اشباع شده، افزون براينكه راه خوبي براي كنترل غلظت كلسترول است، يك وضعيت سلامت را نيز در فرد ايجاد مي كند. در افرادي كه غلظت كلسترول خون فقط با رژيم غذايي پايين نمي آيد، بايد از داروها استفاده نمود.

چگونه مي توان كلسترول خون را پايين آورد؟
 نخستين گام در كاهش كلسترول خون، رعايت رژيم غذايي مناسب و ورزش است. توجه داشته باشيد هر نوع ماده غذايي كه بيش از مقدار مورد نياز مصرف شود، ممكن است به چربي تبديل و در بدن ذخيره گردد.

چه نكاتي را در برنامه غذايي خود بايد در نظر گرفت؟
اولين قدم اين است كه چربي هاي آشكار در مواد غذايي را جدا كنيد و چربي‏هاي اشباع يعني چربي هايي كه در دماي اتاق جامد هستند مانند شير پرچربي، خامه، كره، پنير پرچربي، پوست مرغ و چربي گوشت را كمتر مصرف نماييد.
• سعي كنيد ميزان مصرف چربي به ويژه چربي هاي اشباع را در رژيم غذايي خود كاهش دهيد.
• از مصرف غذاهاي چرب و با كلسترول بالا نظير مغز، جگر، دل، كله پاچه، زدره تخم مرغ، سس هاي حاوي زرده تخم مرغ، كره، روغن نارگيل، روغن حيواني، شكلات، شيريني هاي خامه دار، كيك، سيب زميني سرخ شده، سوسيس و كالباس اجتناب نماييد. به جاي چيپس از سيب زميني «ساده پخته شده» استفاده كنيد و براي طعم دادن مقدار كمي كره روي آن بگذاريد يا اندكي نمك و فلفل به آن بيفزاييد.
• ماهي، مرغ و حبوبات چربي مضر كمتري دارند و منابع غذايي خوبي هستند. البته از سرخ كردن ماهي و مرغ در مقدار زيادي روغن بپرهيزيد. بهتر است ماهي و مرغ بصورت كبابي، آب پز يا بخار پز مصرف شوند.
• شير و انواع لبنيات كم چربي مصرف كنيد.
• سبزيجات وميوه ها چربي كمي دارند و همچنين يك منبع سرشار از ويتامين ها هستند، بنابراين از اين مواد زياد مصرف نماييد.
• در صورت استفاده از چربي، از چربي هاي غيراشباع مانند روغن ذرت، كنجد، آفتابگردان، سويا و زيتون استفاده كنيد.
پخت سالم غذا با چربي ها و روغن ها
 نه تنها غذاهايي كه انتخاب مي كنيد، بايد از نوعي باشند كه ميزان چربي آنها كم است، بلكه بايد طوري غذاها را بپزيد كه ميزان چربي آنها نيز كم باشد.
• نخستين گام، مصرف كم روغن در حين پخت مواد غذايي است، براي زماني كه مي خواهيد گوشت يا ماهي بخوريد، بهتر است آنها را در فر طبخ نماييد.
• تمام چربي هاي آشكار را جدا كنيد و پوست مرغ را پيش از مصرف جدا نماييد. (پوست مرغ سرشار از چربي است)
• سس سالاد كم چربي و ترجيحاٌ بدون چربي مصرف كنيد. بهتر است به جاي سس سالاد از آب ليمو استفاده نماييد.
• از مصرف زياد نمك بپرهيزيد.
• به جاي گوشت قرمز تا حدامكان از گوشت سفيد به ويژه گوشت ماهي استفاده كنيد.
• براي تهيه غذاهاي خود از عدس، لوبيا، نخود و ديگر حبوبات بهره بگيريد.
• از نانهاي با آرد سبوس دار مثل سنگك بيشتر استفاده كنيد.

راهنماي مصرف غذا
از اين غذاها بيشتر استفاده كنيد:
• شير كم چرب (2-1% چربي) يا بدون چربي، ماست (چربي 2% يا كمتر)، پنيرهاي تهيه شده از شير يا ماست بدون چربي
• قسمت هاي بدون چربي گوشت
• ماهي، گوشت مرغ و بوقلمون (بدون پوست) و به صورت كباب شده، نيم پز يا آب پز
• كيك و شيريني كم چربي (بدون خامه و كرم)
• سس ماينز كم چربي، سس سالاد كم چربي (مصرف در حد متعادل)
• روغن آفتابگردان، روغن زيتون، روغن ذرت و روغن سويا (مصرف در حد متعادل)
• آجيل (گردو، بادام و…)

از اين غذاها كمتر استفاده كنيد:
• شير پرچربي، پنيرهاي پرچربي، خامه، بستني، خامه ترش
• قسمتهاي پرچربي گوشت (دنده)، انواع سوسيس، كالباس، مغز، كله پاچه، جگر، دل، زرده تخم مرغ، پيتزا
• گوشت بوقلمون روغن زده شده، گوشت مرغ يا ماهي سرخ شده، كنسرو ماهي، ميگو
• كيك و شيريني پرخامه
• سس مايونز و سس هاي سالاد معمولي (پرچربي)
• روغن نارگيل، روغن هاي جامد، كره، روغن حيواني

راهنماي مصرف كربوهيدرات ها و مواد فيبر دار
از اين غذاها بيشتر استفاده كنيد:
• نان، غلات كامل، برنج، ماكاروني و غداهاي مشابه
• سبزي هاي تازه، كنسرو شده يا منجمد شده بدون سس مثل نخودفرنگي، سيب زميني، ذرت، هويج، كلم، گوجه فرنگي، كدو
• ميوه ها مانند سيب، انواع برگه، انواع توت، آلو، كشمش، پرتقال، انگور
• حبوبات از قبيل عدس و انواع لوبيا
• بيسكويت هاي كم چربي

از اين غذاها كمتر استفاده كنيد:
• بيسكويت هاي كرمدار و پرچربي، پيراشكي، شكلات و بستني
• غلات طبخ شده با روغن نارگيل
• سبزي هايي كه با سس هاي محتوي خامه يا كره طبخ شده باشند
• غذاهاي سرخ شده
• انواع كيك هاي ميوه اي، دسرهاي مختلف
• غذاهايي كه داراي مقدار زيادي گوشت باشند
• انواع چيپس

مصرف غذا بيرون از منزل
بايد به دقت غذاهاي روزانه خود را بررسي كنيد. اين كار را حتي زماني كه غذاهاي بيرون از منزل را مصرف مي كنيد، نيز انجام دهيد. انتخاب غذاهاي كم چربي به معني خوردن فقط نان و آب نيست. شما مي توانيد غذاهاي متنوع و لذت بخشي ميل كنيد.
روشهاي ديگر براي كاهش خطر بروز سكته هاي قلبي و مغزي
 در حالي كه غلظت بالاي كلسترول در پيدايش حملات قلبي و سكته هاي مغزي نقش مهمي دارد، اين عامل فقط يكي از عوامل خطرزاي قلبي- عروقي است.

عوامل خطرزا
كشيدن سيگار: سيگار نكشيد! سيگار يك عامل خطرزاي بسيار مهم براي بيماريهاي قلبي و سكته‏هاي مغزي است.
فشار خون بالا: فشار خون را كنترل كنيد! فشار خون بالا اغلب با رژيم غذايي و دارو كنترل مي‏شود.
فقدان فعاليت هاي بدني: در زندگي روزانه، براي انجام ورزش هاي منظم برنامه ريزي كنيد.
فزايش وزن بيش از حد: وزن طبيعي خود را حفظ كنيد! در صورت وجود اضافه وزن، طبق نظر پزشك براي كاستن از وزن خود كوشش نماييد.
سيگار نكشيد:
اگر شما سيگاري هستيد، قطعاٌ بهترين اقدام براي حفظ سلامتتان ترك سيگار است.
مهم ترين علت بيماري هاي قلبي- عروقي در افراد سيگاري، استعمال دخانيات است. در واقع 30 درصد تمام مرگ و ميرهاي ناشي از آسيب عروق كرونر، مربوط به مصرف سيگار است. استعمال دخانيات ميزان كلسترول خوب(HDL) را كم مي كند. اگر سيگار مي كشيد و كلسترول خونتان بالاست يا ديگر عوامل خطرزا در شما وجود دارد، احتمال ابتلا به بيماري‏هاي قلبي-عروقي در شما زياد است.
بنابراين با ارادة خود بكوشيد تا هرچه زودتر، مصرف سيگار را كم و سپس قطع نماييد.
كنترل فشار خون
فشار خون بالا اغلب با رژيم غذايي صحيح و تغييرشيوة زندگي كنترل مي شود. در صورت نياز، پزشك براي شما قرص هاي كاهندة فشار خون نيز تجويز خواهد كرد.
انجام فعاليت بدني
 فعاليت منظم ورزشي يكي از بهترين راه هاي مراقبت از قلب است. ورزش غلظت تريگليريد را كاهش مي دهد و سطح كلسترول HDL يا كلسترول «خوب» را افزايش مي دهد. ورزش باعث كاهش وزن و تقويت قلب مي گردد. در مورد نوع ورزش با پزشك خود مشورت نماييد.

كاهش وزن
 وزن متناسب يك عامل مهم در سلامت قلبي- عروقي است. اضافه وزن مي تواند سبب افزايش كلسترول LDL و كاهش كلسترول HDL شود. با نظر پزشك خود و رعايت مواردي كه ذكر شد، سعي كنيد تا حدامكان اضافه وزن خود را كاهش دهيد.
ديابت را جدي بگيريد!
آيا مي دانيد كه ؟ عوامل زير در پيدايش ديابت مؤثر هستند:
• چاقي
• سابقه خانوادگي ديابت
• كم تحركي
ترك سيگار در پيشگيري از عوارض ديابت مؤثر است

Posted on دسامبر 13, 2010, in قلب و عروق, کل مطالب, پزشکی به زبان ساده. Bookmark the permalink. 17 دیدگاه.

  1. توصیه های غذایی برای کاهش کلسترول خون بالا

    خطر ابتلا به بیماری قلب و عروق و بروز حمله قلبی را می‌توان با بوجود آوردن تغییراتی كه میزان كلسترول خون را پایین بیاورد، كاهش داد. توجه به این نكته ضروری است كه به ازای هر یک درصد كاهش در مقدار كلسترول خون، درصد خطر بیماری قلبی كاهش می‌یابد. برای مثال پایین آوردن كلسترول خون به میزان 5-2 درصد می‌تواند خطر حمله قلبی را تا 30 درصد كاهش دهد. اكثر افراد می‌توانند مقدار كلسترول خون خود را تا میزان مطلوب پایین بیاورند. مقدار كلسترول خون اساساً تحت تاثیر مواد غذایی مصرفی و زمینه ارثی مقدار كلسترول خون می‌باشد. خوردن غذاهایی كه چربی‌های اشباع زیادی دارند، بیش از هر چیز شما را در خطر بالا رفتن كلسترول خون قرار می‌دهند. كاهش كلسترول خون با كاهش دریافت كلسترول و چربی رژیم (مخصوصا چربی اشباع)، افزایش مصرف فیبرهای غذایی محلول و ثابت نگه‌داشتن وزن در حد ایده‌آل امكان‌پذیر است.

    چربی های اشباع در روغن جامد، گوشت ها مخصوصاً در گوشت قرمز مانند گوشت گوسفند و گوساله؛ و در لبنیات مانند خامه و كره وجود دارد. بعضی از محصولات قنادی مثل پای ها، كیك ها و كلوچه ها نیز می توانند حاوی مقادیر زیادی چربی های اشباع باشند. همراه با كاهش مصرف چربی های اشباع، لازم است غذاهای غنی از كربوهیدرات ها را بیشتر مصرف كنید؛ مثل سبزیجات، میوه ها، نان و غلات سبوس دار، غلات صبحانه‌.

    باید به خاطر داشت كه اگر شما اضافه وزن دارید و مقدار كلسترول خونتان بالاست، كاهش وزن می‌تواند به پایین آوردن كلسترول خون شما كمك كند. برای كسانی كه به درمان پیشرفته تری نیاز دارند، درمان های دارویی مؤثر در دسترس می‌باشد.

    مصرف منابع محتوی فیبر موجب کاهش کلسترول خون می شوند. انواع مختلف فیبرها (مواد غیر قابل هضم) درمواد غذایی گیاهی موجودند. ولی نوعی از فیبر که بیشترین اثر را بر کاهش کلسترول خون دارد ، فیبر محلول نام دارد که منابع غنی از آن عبارتند از : سیب ، گلابی ، مرکبات مثل پرتقال ، لیمو و گریپ فروت ، توت فرنگی ، هویج و غلات سبوس دار .

    سبوس جو یك منبع غنی از فیبر محلول می‌باشد. نكته‌ای كه درباره این ماده مطرح است این است كه به نظر می‌رسد این ماده كلسترول بد یا LDL را كه سبب رسوب چربی در سرخرگ ها می شود ،كاهش می دهد، ولی سطح كلسترول خوب یا HDL را بالا می‌برد. غذاهای دیگر غنی از فیبرهای محلول شامل انواع لوبیا، عدس و بعضی از میوه‌ها می‌باشند. از آنجا كه تمام این غذاها هم كم‌چرب و هم دارای فیبر بالایی هستند، مصرف روزانه آنها مفید است.

    اعمال تغییرات زیر در رژیم غذایی می‌تواند به كاهش مقدار كلسترول خون كمك كند.
    * به جای غذاهای سرخ شده، از كباب شده استفاده كنید.

    * چربی های اضافی را از خوراك ها و غذاهای گوشتی حذف كنید.

    * بجای پنیر چرب از انواع كم چربی استفاده كنید.

    * سعی كنید به جای خامه از ماست كم چربی استفاده كنید.

    * به جای شیر پرچرب از شیر كم‌چربی استفاده كنید.

    * مصرف شیرینی ها، پای ها، كلوچه ها و كیك ها را محدود كنید.

    * از قسمت‌ های كم چرب گوشت استفاده كنید و تمام چربی های قابل رویت را جدا كنید و از مرغ و ماهی بیشتر از گوشت قرمز استفاده كنید.

    * مصرف سبزیجات، حبوبات و بقولات مانند انواع لوبیا و عدس و غیره را افزایش دهید.

    آنچه مسلم است هیچ یك از مواد غذایی به خودی خود مضر نمی‌باشند، بلكه تركیب غلط آن‌ها در یك رژیم غذایی نامناسب است می تواند مشكل آفرین شود.

    توصیه هایی خاص برای کاهش کلسترول:
    آنچه شما باید انجام دهید، بدین ترتیب است :

    1 ) هر روز حتماً 2 عدد سیب یا پرتقال ، چند عدد توت فرنگی خصوصاً پس از غذا میل کنید که باعث کاهش جذب کلسترول مصرف شده با غذا می شود.

    2 ) حتماً در کنار غذا، سبزی خوردن و یا سالاد تهیه شده با هویج زیاد و روغن زیتون ( یک قاشق غذاخوری) را میل کنید.

    3 ) مصرف تخم مرغ را به هفته ای 3 عدد کاهش دهید، زیرا حذف کلی کلسترول ، تولید داخلی آن را افزایش می دهد.

    4 ) میگو و امعاء و احشاء گوسفند مثل: دل و جگر و قلوه ، کله پاچه و مغز و را اصلاً مصرف نکنید .

    5 ) مصرف خامه و کره ممنوع است، زیرا باعث افزایش تولید کلسترول در بدن می شوند. به علاوه ازروغن های حیوانی و روغن های جامد پرهیز کنید .

    6 ) از نان سبوس دار استفاده کنید.

    7 ) از ماست و شیر کم چرب استفاه کنید.

    8) در بین روغن های گیاهی فقط روغن نارگیل و روغن نخل (PALM OIL) دارای مقدار زیادی چربی اشباع هستند و جزء چربی های اشباع طبقه بندی می شوند. به همین دلیل افراد دچار کلسترول خون بالا و بیماران قلبی نباید روغن نارگیل و روغن پالم(نخل) را مصرف کنند.

    چه تغییرات دیگری باید انجام گیرد؟
    علاوه بر این كه یك رژیم غذایی مناسب می‌تواند نقش مهمی‌ در كاهش بیماری قلبی داشته باشد، موارد دیگری نیز وجود دارد که باید رعایت آنها را كرد. پس برای اینكه قلبی سالم داشته باشید:

    ـ سیگار را ترك كنید.

    ـ وزنتان را در محدوده مطلوب و ایده آل نگه دارید.

    ـ استرس نداشته باشید.

    ـ به طور مرتب ورزش كنید.

    نیره ولدخانی

  2. نقش کلسترول در بدن

    بدن براي ادامه زندگي، دوام و سلا مت بودن به کلسترول احتياج دارد. بيش از 70 درصد کلسترول در بدن در کبد توليد مي شود. مقداري از کلسترول از طريق غذا و حتي اگر احتياج باشد سلول ها هم مي توانند کلسترول توليد کنند. اهميت کلسترول در بدن به خاطر اين است که بسياري از کارهاي سلا متي و حسي و حرکتي به کلسترول بستگي دارد. يکي از مهمترين کارهاي کلسترول حفظ ساختمان سلول ها و فرم و شکل سلول ها است. وقتي هر گونه صدمه اي به عروق و رگها وارد شود کلسترول آنها را ترميم مي کند. يک قسمت از ديواره سلول ها را کلسترول تشکيل مي دهد. استحکام رگها به خاطر وجود کلسترول است. توليد صفرا توسط کلسترول ايجاد مي شود. خيلي از هورمون هاي مغزي رابطه مستقيمي با کلسترول دارند.
    اعصاب يک رابطه مستقيم با کلسترول دارد. رشد جنين بدون کلسترول امکان پذير نيست.
    توليد خيلي از هورمون ها مانند پروژسترون، استروژن، تستسترون، آدرنالين و خيلي از هورمون هاي ديگر بدون کلسترول ممکن نخواهد بود. پس در نتيجه مي توان گفت کلسترول يک عنصر لا زم و ضروري براي انسان در ادامه زندگي است.
    بدن کلسترول را از موادغذايي و کبد مي گيرد تا بتواند تمام اين فعاليت ها را انجام دهد.
    اسم کلسترول بد در رفته است و گفته مي شود که کلسترول باعث بيماري هاي قلبي مي شود، در صورتي که چيزي نيست. زيرا کلسترول در بازسازي عروق و سلول هاي صدمه ديده فعاليت مي کند و از کبد توليد مي شود.
    وقتي کلسترول بالا است مطمئنا صدمه اي به عروق و سلول هاي ما وارد شده است که کلسترول بيشتري از کبد توليد مي شود.
    خيلي ها مي گويند کلسترول باعث حملا ت قلبي مي شود در صورتي که اينطور نيست. تحقيقات نشان داده است که کساني که دچار حملا ت قلبي مي شوند 50 درصد از آنها حتي کلسترول خونشان روي 200 بوده است و نيز حتي آمار در بسياري از کشورهاي آفريقايي و اروپايي نشان مي دهد که انسان هايي هستند با سن بالا ي 90 سال که کلسترول آنها روي 400 است و هنوز هم بدون هيچ مشکلي به زندگي خود ادامه مي دهند.
    در نتيجه مي توان خاطرنشان کرد که کلسترول به تنهايي نمي تواند عامل حمله قلبي باشد. ما بايد در بدن خود به دنبال اين باشيم که به چه دليل کلسترول در بدن ما بالا رفته است و چرا سلول هاي ما صدمه ديده اند و باعث افزايش کلسترول شده اند.
    وقتي که کلسترول وجود نداشته باشد زخم هاي ما به هيچ عنوان بهبود پيدا نخواهد کرد و نيز سلولها بدون کلسترول از فرم و شکل و استحکام خود خارج مي شوند.
    علتي که کلسترول را يک چربي مي دانند شايد به خاطر اين باشد که وقتي که کلسترول از کبد توليد مي شود و به سمت سلول هاي صدمه ديده مي رود براي ترميم آنها از طريق خون، بايد دوباره بعد از تمام شدن کار باز به کبد برگردد و اين رفت و آمد بايد توسط يک وسيله نقليه انجام شود و اين وسيله نقليه را در بدن که اين کار حمل و نقل را انجام مي دهد لا يپو پروتئين مي نامند. لا يپو از ليپيد مي آيد يعني چربي، پروتئين هم پروتئين است در واقع پروتئيني که داخل آن چربي است و بيرون آن پروتئين و مولکول کلسترول در داخل لا يپوپروتئين قرار مي گيرد.
    کلسترول ها را به سه دسته تقسيم مي کنند:
    کلسترول LDL که به آن لودنسيتي لا يپو پروتئين مي گويند، در واقع مي توان گفت تراکم پروتئين کم است يا اين گونه مي توان تعريف کرد که اين نوع کلسترول خاصيت چسبندگي دارد و به راحتي به جدار داخلي ديواره هاي رگها مي چسبد و باعث باريک شدن و در نهايت انسداد مجراي داخلي رگ ها مي گردد که حتي به اين کلسترول، کلسترول بد مي گويند.
    کلسترول ديگر را HDL مي نامند يعني هاي دنسيتي لا يپوپروتئين، زماني است که تراکم پروتئين زياد است و اينگونه نيز مي توان تعريف کرد اين نوع کلسترول، کلسترول هاي LDL موجود در طول ديواره رگ ها را پيدا کرده و به آنها مي چسبد و آنها را از جدار رگ ها پاک مي کند و از باريک شدن و انسداد رگ ها جلوگيري مي نمايد به اين نوع کلسترول ، کلسترول خوب مي گويند.
    کلسترول ديگري وجود دارد به نام VLDL زماني است که غلظت و تراکم کلسترول خيلي کم است، و به عبارت يا تعريف ديگري مي توان گفت، اين نوع کلسترول مولکول هاي چربي را از کبد به ديگر قسمت هاي بدن حمل مي کند و بعد از انتقال چربي به بافت ها تبديل به کلسترول LDL مي گردد.
    عواملي هستند که باعث حمله قلبي مي شوند و باعث بالا رفتن ميزان کلسترول مي شوند.
    اضافه وزن، فشار خون، ناراحتي غده تيروئيد، مصرف زياد چربي مثل روغن هاي جامد، استفاده نادرست از غذاهاي ناسالم مثل تنقلا ت.
    مساله ديگري که باعث بالا رفتن کلسترول مي شود مسائل ژنتيکي کبد است که براي اين منظور بايد بتوانيم از طريق روش غذايي مناسب در تنظيم آنزيم هاي مناسب در امر بازسازي کبد کوشش کنيم.
    يکي از مهمترين عوامل افزايش و يا بالا رفتن کلسترول وجود استرس بالا در انسان ها است.
    کسي که اضافه وزن دارد و کلسترول بالا هم دارد اين وزن زياد باعث بالا رفتن کلسترول شده است پس بايد تحقيق کرد در امر بالا بودن وزن بدن که حتي گاهي اوقات کربوهيدرات ها باعث اضافه وزن مي شود، پس نمي توان صد در صد حملا ت قلبي را وجود بالا ي کلسترول دانست.
    زماني که فردي داراي فشار خون بالا است در اثر اين فشار خون کلسترول او هم بالا خواهد رفت و اگر اين فرد سيگاري هم باشد احتمال خطر حمله قلبي شايد 20 برابر افزايش پيدا کند.
    افراد مبتلا به بالا بودن کلسترول بايد در رژيم مواد غذايي دقت بيشتري داشته باشند.
    اين افراد بايد از سبزيجات، حبوبات و غلا ت چون فاقد کلسترول هستند استفاده کنند و از سويا به جاي گوشت استفاده کنند.
    اين افراد بايد از خوردن غذاهاي سرخ شده و لبنيات پرچرب دوري کنند.
    تمرينات ورزشي در کاهش کلسترول خون بسيار موثر است، زيرا ورزش باعث کاهش وزن مي شود. در هنگام ورزش مقدار HDL خون افزايش پيدا مي کند و LDL خون کاهش پيدا مي کند. به طور طبيعي کلسترول خون بايد زير 200 ميلي گرم باشد.
    سعيد تهراني

  3. با بهترین درود ها
    بسیار اگاه کننده و ارزنده
    شاد باشی و. تندرست

  4. آیا این نظر درسته

    لطفا يه ضدآفتاب خارجي خوب براي پوست روشن،خشك،نازك و حساس من معرفي كنيد.من مشكل تعريق دارم و در جنوب زندگي ميكنم و نمي توانم از محصولات خيلي چرب استفاده كنم.ممنون

    دکتر : کرم ضد آفتاب یانسن 30

  5. آیا این نظر درسته

    سوال : با سلام دختری هستم19 ساله که حدود دو سال است جوشهای زیر پوستی و قرمز رنگ زیادی به صورتم به خصوص طرف راست صورتم و چانه ام میزند به نظر شما من برای رفع این مشکل چه باید بکنم؟ با تشکر

    دکتر : کپسول داکسی سیکلین روزی یک عدد تا 20 روز

  6. آیا این نظر درسته

    دکتر جون من دختری 20 ساله ام..پارسال در اثر استفاده از پودر موبر روی کا دکلته سینه ام منافذ چوستم باز شده بطوری که بعد از حموم زود کثیفی جمع میشه و چون پوشتم سفیده دون دون سیاه دیده میشه یعالمه..لطفا واسه درمان کمکم کنید..ممنون

    دکتر : کرم AHA12% Boreade وسرم روشن کننده bistase که اولی را شبها ودومی را روزها

  7. آیا این نظر درسته

    یک کرم مرطوب کننده ایرانی وخارجی خوب برای پوست معمولی، که بتوان زیر کرم پودر یا ضدافتاب هم استفاده کرد معرفی کنید؟ باسپاس فراوان

    دکتر : کرم مرطوب کننده swiss natur ویا کرم مرطوب کننده medilan

  8. آیا این نظر درسته

    سلام دکتر من روزاسه دارم الان چهارماهه دارم تتراسایکلین میخورم شکرخدا جوش نمیزنه ولی صورتم حالت گرگرفتگی داره ومسوزه وگاهی هم سرخ میشم چکارکنم تا از شر این درد بی درمان نجات یابم

    دکتر : ژل موضعی میترونیدازول وکرم ضد قرمزی aven وضد آفتاب aven spf50 ژل را شبها وکرم را روزها مصرف کنید

  9. آیا این نظر درسته

    پسری 22 ساله هستم.پوستم تیره و خستس.به خدا خسته شدم چند تا متخصص پوستم رفتم ولی کم نتیجه گرفتم.میشه لطف کنید منو راهنمایی کنید واسه بهتر شدن پوستم چکار کنم؟؟؟مرسی

    دکتر : کرم ضد لک به نام Biostase whitnhng serum تهیه نمایید وشبها به صورتتان بمالید وروزانه کرم ضد آفتاب فتودرم وکرمی به نام c2o آردن که ویتامین زیادی داردزیر کرم روزتان یمالید

  10. آیا این نظر درسته

    در جايي خوندم كه افرادي كه داراي سابقه لكه هاي پوستي ناشي از سوختگي هاي ملايم هستند چون احتمال سوختگی در آن‌ ها بسیار زیاد هست گزینه مناسبی برای لیزردرمانی محسوب نمی ‌شوند، در صورت درست بودن اين مطلب اين افراد براي درمان جوش از چه روش درماني ديگري بايد استفاده كنند؟ ممنون

    دکتر : لیزر فراکسل وآ پی ال برای این افراد مناسب است

  11. آیا این نظر درسته

    با سلام من 25 سالمه و 2سال و نیمه که ازدواج کرده ام. قصد بچه دار شدن دارم.به نظر شما آیا روش هایی که برای پسردار شدن هست آسیبی به سلامتی بچه می رسونه؟ مثلا میشه برای یک نفر احتمال اختلال فقط در نوزاد پسر وجود داشته باشه و دخترهای اون فرد سالم باشند؟

    دکتر : روشهایی که با رزیمهای معمول برای پسر زایی و دخترزایی انجام می شوند، معمولا خطر خاصی در بر ندارند. با این حال ممکن است برخی از بیماریهای ژنتیکی وابسته به جنس مانند کوررنگی،هموفیلی و بیماریهای عصبی- عضلانی خاص مانند ارب دوشن در صورت وجود سابقه فامیلی ف در پسرها بیشتر بروز کنند بنابراین قبل از هر تصمیمی با پزشکتان مشاوره کنید در ضمن من شخصا تعیین جنسیت ان هم پسر زایی در اولین بارداری را توصیه نمی کنم .

  12. آیا این نظر درسته

    سوال : با سلام وخسته نباشید؛ آیا نشستن در بتادین و استفاده از ضدعفونی کننده ها زمان بارداری ضرر دارد؟

    دکتر : استفاده از تریکیبات ید دار مانند بتادین در طی بارداری به دلیل تاثیر بر تیروئید جنین مضر است از سایر ترکیبات ضدعفونی کننده بدون ید در صورت ضرورت می توانید استفاده کنید.

  13. آیا این نظر درسته

    سوال : با سلام خدمت شما آقای دکتر آیا شما استفاده روغن شتر مرغ را پیشنهاد می کنید ؟ آیا مارک خاصی را معرفی می کنید

    دکتر : سلام . خیر . بهتر است برای رفع مشکلات پوست خود با متخصص پوست مشورت کرده و تنها از محصولات دارای فرمول مشخص و شناخته شده استفاده کنید. پوست و مو یتان بسیارباارزش تر از آن است که تحت آزمون و خطا قرارگیرد.

  14. آیا این نظر درسته

    سوال : سلام دکترمن خانم 29 ساله هستم میشه کرم دورچشم مناسب این سن معرفی نمایید ازبین کرمهای رک و نیوستراتا و اوسرین وغیره نمیدانم کدامیک بهتراست مرسی

    دکتر : سلام. مارک هایی که نام برده اید همگی از شرکت های معتبر هستند . من شخصا» نئوستراتا را ترجیح می دهم .

  15. .
    Thank you
    and have good one. Hi, It was the best

  16. از شما بابت دادن این اطلاعات تشکر دارم ضمن اینکه فراموش نشود زندگی سالم در شهر وحود نخواهد داشت و سالم ترین زندکی با طول عمر بالا د رساده ترین جا یعنی روستا و طبیعت است و خوردن غذاهای طبیعی و فارغ از دغده های شهر نشینی نخوردن مشروب و سیگار و سالم فکر کردن است.و ارامش اعصاب و روان و بعد دیدن زندگی بسیار زیبا بدون حب و بغض و حسرت .ممنون دکتر صاعد جراح

  17. دختري 27 ساله هستم. مدتي است روي پوست صورتم لكه هاي كوچك و بزرگ قهوه اي رنگ پيدا شده است. شكلات و شيريني هم اصلا نمي خورم . خيلي نگرانم چه كنم؟

پاسخی بگذارید

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی شمایل‌ها کلیک نمایید:

نشان‌وارهٔ وردپرس.کام

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

عکس گوگل+

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Google+ خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

درحال اتصال به %s

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: